beg

beg

Monday, December 31, 2012

2012 kekal sejarah


Salam u olss...

Hari ni merupakan hari terakhir di dalam kalender 2012....hanya tinggal beberapa jam saja lagi 2013 akan muncul...dan sekarang ni tentu korang semua dah banyak dapat kalendar 2013 kan...lepas tu sibuk duk menengok cuti bila...cuti raya bila..hihi...biarlah...benda2 tu semua...kalo panjang umur.. In sya Allah...sama sama kita akan lalui nanti..

Yang penting nya sekarang ini adalah bagaimana mahu melangkah ke tahun 2013 dengan kuat dan berani dengan menjadikan 2012 sebagai panduan atau pedoman untuk kita terus memperbaiki kehidupan atau diri sendiri.

Contohnya begini...jika selama ini hubungan kita dengan Allah tak berapa cantik sangat...maka di tahun 2013 nanti...cubalah perbaiki hubungan kita dengan Yang Maha Pencipta kita...mulakan sikit sikit...tidak mengapa jika kita bermula sikit dari tak buat langsung...kan..

Begitu juga kalo kita di alam pekerjaan...sematkan didalam hati aku ingin menjadi lebih baik dari tahun semalam...buktikan yang kita juga boleh menjadi pekerja kebanggaan majikan kita...kan..

ok lah ...i olls pun tak nak lah citer lama2...rasa2 nya u olls lagi tahu apa yang patut u olls buatkan....

Sehingga jumpa lagi di entri yang lain...entri pertama di 2013 ...InsyaAllah akan menyusul esok pagi...

SELAMAT TAHUN BARU 2013




p/s : semalam adalah sejarah yang tak boleh kita ubah....hari ini adalah kenyataan...esok mungkin memberikan harapan...


Tuesday, December 11, 2012

Luka...


Aku lebih rela luka kerana terjatuh 
dari
hatiku luka kerana cinta
sebab
luka kerana terjatuh tidak lah terasa sangat kesakitannya
berbanding
luka kerana cinta yang bisa membuatkan aku 
merasa perit sepanjang masa...

Namun aku menyerahkan soal hatiku hanya kepada Yang Maha Pencipta....


p/s : Semoga Allah memberikan kekuatan dan ketabahan kepada adik saya Eka Baharudin



Sunday, November 11, 2012

saje jer...

salam u olls

Kali ni saje jer nak share beberapa moment indah yang berlaku pada diri i olls dalam minggu ni...i olls abadikan dalam blog ni untuk tatapan u olls semua...hehehe


mula2 ni..Annual Dinner je pon...itu pun nak kecoh ker...hihihi...u ollss sbb aper i olls kata ini moment yg indah...sebab i olls dan kawan2 i olls sepakat mengatakan yang Annual Dinner kali ni antara yang terbaik pernah dianjurkan...bukankah bila sesuatu itu terbaik ia nya akan menjadi moment yang indah buat semua yang menghadirinya...kan.


i olls dan kawan2 satu department...


Antara hobi yang tak boleh blah...suka amik pic sendiri....hahaha


Esoknya tu i ollss serta rakan rakan yang lain terlibat dalam satu pertandingan...nak tau pertandingan apa?..Pertandingan memasak cekodok secara berpasangan.So sweet...kan...


Inilah antara peserta yang paling happening utk hari itu...pendek kata kehadiran mereka ini menceriakan suasana...hihihi


inilah hasil yang kumpulan i olls buat...siap ader air kopi tau...heee.....bila nampak sweet je camni...korang mesti tanyakan...dapat no berapa ni??...ehem..ehem...tentulah No 1...heeee.....


Esoknye lagi pulak..(berapa banyak esok daaa)...kami buat birthday party untuk gegirl yang perasan muda ni....antara birthday girlnye adalah yang pakai tudung hijau yg berbaris di belakang tu...cuba teka saper tu?...hihi...i olls la tu...huhu



errmmm...dah tua2 cenggini pun buat birthday party lagi...kan....x per lah..sesekali je kot...

Sekianlah sahaja soroton seminggu ni yang i olls rasa menjadi sebahagian moment yang indah untuk dikenang sepanjang 2012 ni..semoga kebahagiaan akan terus bertandang dan menghiasi kehidupan i olls..anak2..keluarga dan rakan2 semua..

p/s : camner nak diet camni...kalo asyik makan...makanan yang berkalori tinggi...huhuhu







Tuesday, October 30, 2012

madah berhelah...


" Saya tetap sayangkan dia walaupun kadang kadang dia tak tegur saya berhari hari...tapi saya faham..dia sibuk dengan kerjanya.Saya tetap sayangkan dia walaupun perbezaan kami yang agak ketara...tapi saya tahu...perbezaan itulah yang akan melengkapkan kami.Saya tetap sayangkan dia walaupun mungkin suatu waktu nanti takdir tidak menyebelahi kami namun saya mahu dia tahu yang saya tetap mencintai dan menyayangi dia seikhlas dan setulus hati saya dan akan terus mencintai dan menyayangi dia sehingga kehujung nafas saya."


30 Okt 2012
8.30 mlm


Saturday, September 29, 2012

mengapa aku ber blog???

Salam u olls...

Lama x membebel kan.....hihihi...nak kata sibuk sangat x la jugak....malas yang lebih agaknye kot....huhu
Ok..kali ni nak cerita sikit...bukan pasal apa la sangat...pasal diri sendiri..kadang2 bila i olls jumpa kawan2...ader jugak la yg tanya mengapa awak ada blog...ok...mai sini i olls kasi jawapan...

Walaupun blog i olls ini langsung tak glamer...(sob..sob..sob...sedey...) tetapi...i olls tetap jugak buat blog sendiri...sebab..pertama..secara semulajadinya i olls ni memang minat menulis...kalo setakat nak buat karangan tu kira kacang la...tu pasal masa zaman sekolah sekolah dulu kalo bab buat karangan i olls sangat suka...pernah la jugak cuba2 buat cerpen...tapi i olls rasa macam tak der kekuatan untuk bagi orang baca atau bagi nak bagi syarikat buku terbitkan...bukan apa..nanti orang kutuk...hehehe

Kedua...secara semulajadinya juga i olls ni memang suka bercakap...bercakap dan bercakap....kalo sekali i olls dah bercakap susah nak berhenti tau....semua topik boleh....hihi...tapi kalo dah terlampau banyak sangat bercakap pun tak elok jugakkan...untuk itu i olls menggunakan blog sebagai medium untuk menceritakan apa yang berlaku di sekeliling i olls ni dalam kehidupan i olls yang penuh dengan 12 warna Luna yer....hihihi

Ketiga...secara semulajadinya juga....i olls ni jiwang orangnya....kadang2 bila datang angin jiwang tu....mula la lentok tak tentu pasal...kalo dulu2...i olls pakai diari untuk meluahkan perasaan...tapi...zaman sudah berubah...dunia semakin maju...sekarang i olls menggunakan blog juga sebagai medium untuk i olls berjiwang karat walau pun seorang diri di dunia blog ini....hehehe...

Jadi...begitulah ceritanya...mengapa i olls ader blog....bukan untuk mengejar glamer...tapi untuk diri i olls sendiri ...kawan2...dan anak2 i olls...mana lah tau...jika satu hari nanti i olls akan kembali kepada KEKASIH ABADI...sekurang2 ader jugak kenangan yang i olls tinggalkan untuk korang semua...sob...sob..sob....start jiwang dah....huhuhu...tapikan...katalah tiba2 i olls terglamer di sebabkan berblog....gempak jugakkan....hihihi

Oklah...jumpa lagi di lain kali....malas nak membebel panjang panjang....semoga apa yang i olls tulis di setiap entry i olls sedikit sebanyak dapat jugaklah memberi manfaat....kan...


hehe...jangan suspen....tiba2 lak ader industan nih...bukan aper...semasa menulis entry ni tadi...i olls bukak vc lagu industan nih...barulah semangat sikit nak menulis....heeeee


p/s : kalo i olls glamer macam Hanis Zalikha tu kan ke best....siap kuar tv lagi tau....

Tuesday, August 14, 2012

Hari Kemenangan bakal tiba lagi...

Salam u olls...

Tinggal lebih kurang 4 hari saja lagi kita umat islam bakal menyambut hari kemenangan kita sebagai umat islam..iaitu Hari Raya Aidilfitri...
Untuk itu i olls ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin..mana lah tau di sepanjang penulisan i olls ada yang menyinggung dan mengguris perasaan...


jom kite layan v.c lagu2 raya dari zaman dolo2 sampai zaman skang...



ini salah satu lagu raya yang i olls suka...kira lagu wajib dengar la...


ni pulak lagu yang paling sedih kalo di dengar...leh meleleh ayor mata tau....huhuhu



satu masa dulu teman pernah suke dengor lagu ni...ye le time tu teman tengah giler pakai baju hujan time matahari rembang....hahahah



ni pulak lagu yang terkini yang i olls rasa sedap la untuk didengari....kira ader jugak la feeling2 raya tu....hihihi

oklah nak stop menulis dulu...sebab nak feeling2 happy...nak menyambut Aidilfitri la katakan...hihihi

p/s : dalam kegembiraan menyambut Syawal hati rasa sayu dan pilu sebab bakal meninggalkan Ramadhan...semoga Allah memberikan i olls kesempatan untuk menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan untuk tahun hadapan...InsyaAllah...


Wednesday, August 1, 2012

15...berlalu bersama masa...

Salam u olls...

Hari ni i olls nak meluahkan rasa seronok...bersyukur dan terharu...nak tau sebab apa tak??...haaaa....sebabnya di hari ini...1.8.2012...15 tahun yang lalu iaitu pada 1.8.1997...adalah hari pertama  i olls melaporkan diri untuk bertugas sebagai pembantu makmal sekolah..

Yang lebih membanggakan dan mengharukan adalah ini lah sekolah pertama yg i olls posting sampai lah sekarang...dah 15 thn di tempat yang sama...kalo boleh tak nak tukar mana2 dah...dah seronok disini...heee..

Semoga lepas ni i olls akan terus berkhidmat sebagai pembantu makmal sehinggalah berpencen (jika umur panjang ler...huhuhu)


p/s : teringat masa mula2 kerja...nak bancuh larutan bahan kimia pun sampai menggeletar satu badan....skang dah ok la kot...tutup sebelah mata pun boleh buat (hahahaha...nampak sangat menipunye...)



Saturday, July 21, 2012

Ramadhan tiba lagi...


Salam Ramadhan Karem untuk semua...semoga Ramadhan kali ini kita jalani dengan penuh keikhlasan...dan semoga kita semua diberkati dan dirahmati oleh Allah S.W.T..
Amin...

Ni ada vc khas utk u olls semua...ingat..puasa dulu baru raya tau....jangan sibuk dok sembang pasal raya jer...hihihi



p/s : Disamping kita boleh melakukan amal ibadat extra di bulan Ramadhan ni...boleh jugak menguruskan badan...kan...hihihi...

Wednesday, June 20, 2012

Selamat Pengantin Baru

salam u olls..

Fuuuhhhh....baru ni ader masa yang agak terluang untuk update blog....sebelum ni i olls agak sibuk ...maklum lah..adik i olls yang satu satunya lelaki telah pun selamat mendirikan rumahtangga pada 1/6/2012..


Pengantin lelaki menahan debaran di dada...eewaahhhh...pandai je i olls kan...


Pengantin pompuan pun sama la kot agaknye...huhuhu


ni majlis persandingan kat umah kitaorang...tema Jawa....ok la tu...i olls dulu pun nak buat tema camtu jugak...tapi x kesampaian..sedeyy....huhu

Persandingan sebelah umah pengantin pompuan..kitaorang x ambik gambo...punya la banyak yg pakai kamera sorang x teringat nak amik gambo....apee daaa....

ok..mari kite layan pulak video klip nih..di tujukan khas utk pasangan pengantin..dengan ucapan..selamat pengantin baru..kenang daku dalam doamu....aduuhhh...dah macam segmen lagu permintaan pulak...hahahaha



layanzzzzz....hihihi

ok lah nanti bila ada masa i olls akan update lagi...lepas ni ada banyak cerita tau...tungguuuuu.....

p/s : selamat pengantin baru.. Dr.Mohamad Alwi  dan Cikgu Siti Syardia Erdina...semoga berbahagia sampai ke Jannah...hidup berumahtangga banyak dugaan dan cabaran...jika ada perselisihan faham selesaikan dengan segera...selami dan fahami hati pasangan...hormat menghormati...percaya...tahu tanggungjawab...hormati dan sayangi keluarga kedua belah pihak...InsyaAllah akan bahagia dan harmoni rumahtangga...
(Melalui pengalaman Kisah Benar...aduuhhh...dah bukak segmen kisah benar pulok....huhuhu)

ok lah...jumpa lagi lain kali...

Wassalam..

Monday, June 11, 2012

Monday, May 21, 2012

Seindah Sakura.....


p/s :  serius...i olls sangat menggemari cerita....pelakon....lagu2 soundtrack nye...dan x sangka ianya adalah arahan Zulhuzaimy Marzuki...best sangat.

si keras tangan...

salam u olls...

lama betul x post apa2 pun kat blog nih...naik bersawang dah ..ok lah untuk post kali ni i olls nak ajak korang semua tengok apa yg i olls dah buat baru2 nih...haaaa...jgn fikir bukan2..kome nihh...hihihi

ok..baru2 ni..sekolah i olls ada menganjurkan hari votek..iaitu hari yg sama lebih kurang mcm hari kantin ler..ada bermacam2 gerai yang menjual pelbagai jenis makanan..i olls rasa teruja sangat tau...maklum lah bila bab makan2 ni..i olls suka sangat ...tapi bukan pasal tu i olls nak cerita nii...i olls nak citer pasal...i olls sudah masuk satu pertandingan...cuba kome teka pertandingan apa..teka lah...i olls tau...jawapan kome mesti..i olls masuk pertandingan makan kan....hahaha...salah jawapan nya...sebenarnya i olls masuk pertandingan menghias kek...di ulang sekali lagi..pertandingan menghias kek...hihihi...macam x caye kan...tapi..x salah mencuba sesuatu yang lain...mana tau kot2 terkeluar bakat terendam tu...hihi..


ini lah suasana pada hari tu..macam gegak gempita jer...tapi best jugak..masing2 bersemangat nak masuk pertandingan nih...hihihi.



di hari pertandingan..meja i olls no 6...adakah no 6 ini bertuah utk iolls..sama2 kita nantikan..hehe..
hanya kek dan krim sahaja yang di taja...yang lain kena bawa sendiri...sukahati u olls la nak letak apa pun atas kek korang tu...janji berhias...


ewaahhh...bersemangat sungguh...macam pandai sangat je...kan...hihi


yeayy...dah siap...inilah hasilnya...x la cantik mana pun...kira ok ler tu...nampak jugak ler macam kek...kan...hahaha..


suasana selepas pertandingan tamat...macam macam style ada..i olls tengok diorang hias kek diorang cantik2 laa...kalah i olls...hihi


para en dan pn pengadil sedang menjalankan tugas...semoga diorang ni adil dalam mengadili..hihih..


so inilah keputusan nya..i olls dapat no 3 u olls...hihihi..x sangka sungguh..apa2 pun Alhamdulillah...nampaknya usaha pertama kali ni membuahkan hasil..


i olls bersama dgn para pemenang no 1..no 2..yg tgh2 tu dapat no 1...yang pakai tudung kaler pink kuat tu pengetua kitaorang..dapat no 2 pengetua i olls tu..hihi


tiba lah masa yang di nanti....menerima hadiah masing2...hadiah nya x lah hebat sangat....tapi yang pentingnya....menang!!...hehe..walau pun dapat no 3...hihi





haaaa....ini adalah sebahagian kek kawan2 yang masuk bertanding ari tu...x kurang cantik jugak kek diorang...tapi mungkin pengadil telah membuat pemilihan yang muktamad...

ok..orait...sekian saja untuk entry kali ni...lain kali i olls akan cuba update entry yang baru pulak...tungguuuu...

p/s :  x sangka dalam keras tangan i olls ni ada jugak lembutnye...hihihi

















Tuesday, April 3, 2012

Chumellnye...(comel ker???)

Salam u olls

Kali ni i olls nak tunjuk kat u olls semua...pic2 i olls semasa masih baby lagi...hahaha...bukan aper...sajer nak mengabadikan kenangan kat blog ni...Lagipun pic ni kalo disimpan lama2...boleh jadi antik tau..bahan sejarah..Ya ampun perasan nyer....hihi

Ok layan kan ajer lah beberapa keping pic i olls semasa baby nih...


masa ni umur 3 bulan x silapnye..


bangga tu dapat naik baby walker...hahaha



ni dengan bapak i olls...muda remaja je kan...tapi itu dulu la...skang bapak i olls tu pun dah umur 60 thn...


ni i olls dengan arwah misha...arwah sepupu kesayangan i olls...dia baru je meninggal tahun lepas...genap seminggu Ramadhan tahun lepas sbb tumor..arwah yang baru lepas bersalin ketika itu meninggalkan 5 orang anak yang masih kecil...semoga roh arwah misha ditempatkan bersama golongan orang yang beriman..Al - Fatihah..

p/s : betullah kata orang setiap gambar ada cerita...kan.





Monday, April 2, 2012

akhirnya.........

salam u olls...

untuk yg ke berapa kali ntah..i olls pun x tau...kali ni blog ini telah pun bertukar tema lagi...aduhh...tu la..gatai2 pi tekan sana..tekan sini..last2..tertukar semua...

untuk sementara ni kita pakai tema ni dulu la yer...i olls igt nak tukar lagi...nak cari yg mana cun...baru gempak...ye x??...hihi

p/s : sabo je ler...

mari memasak...cewahhhh

salam u olls...

Seperti biasa bila tibanya hari ujung minggu ,maka adalah hari yang paling sesuai untuk memasak menu yang lain dari yang biasa..tekak teringin nak makan masakan kelantan nih...apalagi jenuh juge ler memikior menu yang paling senang sekali nak buat..pikir punya pikir...rasa2nya yang paling senang ialah NASI KERABU..rasa2nya senang la kot yer...i olls pun x la pandai sangat buat nasi kerabu ni...ikut selera sendiri...i olls tanya kawan yang mmg asal org kelantan dia kata..i olls masak tu baru 70% betul...hehehe...jadi ler..ye tak?..esok2 belajor ler lagi..kan.

Ok..kita mulakan dengan langkah yang pertama....untuk membuat nasi kerabu yang berwarna biru tu..kita memerlukan sejenis bunga yang khas untuk buat nasi ni...nama bunga tu adalah Bunga Telang..setengah orang diorang suka pakai pewarna..tapi iolls x suka guna pewarna tu..macam x ori...kan?..


Ini lah rupanya Bunga Telang itu..senang aje caranye...amik bunga tu kemudian ramas2kan ke dlm air...biarkan lah untuk seketika supaya kaler dia boleh keluar lagi...lepas itu tapiskan...


Lepas tu basuh lah beras dan bubuh lah air daun tadi beserta sedikit bawang (ini mengikut citarasa i olls yer...)


Kemudian sediakan lah pulak lauknya..kali ni i olls buat ikan goreng tepung dan daging goreng kunyit..


Daging digoreng sehingga masak la yer...


Ikan yang digoreng tepung...(nasib baik kuali nampak suci skit..hahaha)


Lepas tu boleh la dipotong kecil2 ulam ulaman nya...antara yang boleh diterima tekak adalah..bunga kantan,kobis,kacang panjang,tauge,daun cabang tiga..sebenarnya terpulang lah ulam apa yang u olls suka..boleh jer campurkan.(sila jangan terkejut bila melihat pic ini..pic ini di snap oleh adik i olls ketika bapak i olls tgh potong ulam2 tu...huhuhu)


lepas tu boleh la menumis daging yang telah digoreng tadi dengan meletakkan bawang2 dan cili padi...


Bila dah siap....bolehla di hidangkan...jangan lupa serunding ikan serta budu...kalo tak der budu...x lengkap la pulok...kan..


Errmm...sedapkan....hihihi..ok lah ini la nasi kerabu versi i olls sendiri....memang ada yang tak lengkap lagi...tapi..ini je yang termampu nak buat...hehe

p/s : lepas ni nak makan ape ek....










Thursday, February 16, 2012

tiba-tiba.....

WHEN YOU TELL ME THAT YOU LOVE ME (Diana Ross)
I wanna call the stars
Down from the sky
I wanna live a day
That never dies
I wanna change the world
Only for you
All the impossible
I wanna do

I wanna hold you close
Under the rain
I wanna kiss your smile
And feel the pain
I know what's beautiful
Looking at you
In a world of lies
You are the truth

And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I'll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I'm shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

I wanna make you see
Just what I was
Show you the loneliness
And what it does
You walked into my life
To stop my tears
Everything's easy now
I have you here

And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I'll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I'm shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

In a world without you
I would always hunger
All I need is your love to make me stronger

And baby
Everytime you touch me
I become a hero
I'll make you safe
No matter where you are
And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I'm shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me

You love me
When you tell me that you love me

p/s : tiba tiba...i olls melayan perasaan daaaa......hihihi


Sunday, February 12, 2012

indahnya dunia....

salam u olls

im back...hehe..oklah x yah la nak membebel panjang2..straight to the point jer....u olls semua mesti ader tempat yang korang teringin nak gi kat dalam dunia ni kan..mcm tu la jugak i olls...ok..mari i olls cerita tempat yang i olls teringin sgt nak pegi...kita mulakan dalam malaysia dulu...


Pulau Perhentian...yang ni mmg i olls teringin sangat nak pegi..i olls rasa tempat ni cantik sangat kan..ye lah bila tgk foto..cantik je pantai nyer...air jernih..pasirnya putih dan halus....mesti rasa tenang je kalo pegi sana...kan...i olls harap...satu hari nanti dpt la jugak gi sana...


Bali...ermmm...salah satu pulau pelancongan di Indonesia...teringin gak nak gi...bukan aper..maybe tempat tu cantik agaknya..i olls pun x sure sgt apa yang ader kat bali tu..tu sebab nak sangat pegi...kan...


Disneyland...ye..Disneyland...bukan ape...bila dah jadi mak budak ni kena fikirkan keseronokan anak anak jugak...ye tak.kalo pegi sini seronok lah...bawak anak anak main...rasanya macam macam benda leh main kat dalam ni...tapi...dalam byk2 permainan nak main...tolongla jangan paksa i olls main roller coster...eeee....boleh muntah hijau u olls....huhu


Korea...ermmmm...zaman2 tgh gemilang k-pop kat malaysia ni teringin la pulak nak ke korea...kot2 la leh terjumpa kim hyun joong ke...lee hong ki ke...group ft island ker.....ss501 ker....ye x...baru la berbaloi2...


Sebagai seorang muslim..adalah paling afdal kalau kita memasang cita cita untuk ke kota suci Makkah ini...sekurang kurangnya sekali seumur hidup untuk menunaikan Haji...kalo mampu leh la pegi 2,3 kali...tapi yang wajibnya sekali sahaja...sama lah mcm i olls jugak...kalo boleh dan jika di izinkan Allah...teringin rasanya nak menjejakkan kaki ke kota suci ini...untuk menjadi tetamu Allah..

p/s: i olls kalo bab jalan2 nih...mmg suke...hehe

Friday, February 10, 2012

geget2...apa tu???


Sesungguhnya ajal..maut..rezeki..jodoh kesemuanya adalah rahsia Allah...
Manusia hanya mampu merancang..namun sebaik mana pun perancangan kita ...Allah jua yang menentukan segala-gala nya.

p/s :ingin ku gigit gigit cuping telinga kecilmu....hehehe..syok jugak lagu ni kan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...